Composteren kun je leren

Geplaatst door Daniel van der Linden op

Vorige week was het de week zonder afval. Laten we dit gewoon voortzetten! Afval staat natuurlijk centraal in de circulaire economie, maar ook weer niet. Want in de optimaal werkende circulaire economie kennen we geen afval (afval = grondstof).

Feit 1: In Nederland produceren we per persoon, per jaar zo'n 490 kilo huiselijk afval. Ongeveer 60% daarvan wordt gescheiden ingeleverd, wat heel goed voor het recycling proces, maar dat betekent dat 40% nog steeds op de "rest" stapel beland.

 

Feit 2: Een derde van ons huiselijk afval is organisch afval zoals bananenschillen, en dat kunnen we thuis zelf heel goed hergebruiken!

Jullie denken wellicht wat heeft dit met mij als hovenier te maken? Wij vinden dat de rol van de hovenier hoeft zich niet te beperken tot de tuin. Ook binnenshuis kan de hovenier groene impact maken. 

 

Mythbusters

Mythe:  Composthoop trekt ratten aan

Wrong! Stichting Wormenhotel biedt ondersteuning bij het opzetten en onderhouden van wormenhotels voor en met de buurt in steden in heel Nederland. Zij hebben een goed artikel geschreven over het voorkomen van ratten in je composthoop. Conclusie, wat je erin stopt krijg je terug. Ratten komen juist af op producten zoals brood, gooi dit er dus niet in. Zolang men de simpele voorschriften "wat wel/wat niet" volgt blijven de ratten zeker weg van de composthoop. Lees HIER welke organische reststromen wel mogen en welke niet.

 

Meenemen in tuinontwerp

Door de composthoop mee te nemen in je tuinontwerp maak je het automatisch bespreekbaar. En van wie zal een tuinbezitter het snelst aannemen dat ratten en stank fabeltjes zijn? Juist, van de hovenier natuurlijk! 

We mogen aannemen dat iedere hovenier de voordelen van composteren kent. Neemt niet weg dat een opfrisser van het geheugen geen kwaad kan. De voordelen van het hebben van een composthoop:

  • ♻️ Minder belasting op het afvalsysteem, waardoor we als maatschappij sneller onze circulaire doelstellingen behalen én de afvalbelasting naar beneden kan.
  • 🌳 Gezonde bodemverbeteraar voor je eigen tuin.
  • €  Koop geen grond meer bij het tuincentrum.
  • ✅ Bijdragen aan de circulaire economie is zo wel heel makkelijk.

 

Handige links:

www.milieucentraal.nl
www.wormenhotel.nl


← Ouder bericht Nieuwer bericht →