Veelgestelde vragen

Heb je nog een vraag maar wordt deze hieronder niet beantwoord? Mail dan naar welkom@circulairetuin.nl

Algemeen

Circulaire alternatieven voor materiaal dat jullie nu al gebruiken voor een vergelijkbare prijs, zoals circulaire piketpalen of boomverankering.

De missie van Circulaire Tuin is hoveniersbedrijven te helpen met het volledig transformeren naar een circulair bedrijfsmodel. Een grote verandering begint met kleine stappen:

Stap 1: Rethink
Stap 2: Change
Stap 3: Build
Stap 4: Don't waste
Stap 5: Repeat

Circulaire Tuin werkt met meerdere circulaire leveranciers, welke ieder een eigen transportbeleid hebben. De transportkosten verschillen daarom per productcollectie. Circulaire Tuin heeft nóg geen eigen voorraadpunt, wat betekend dat de transportkosten een opeenstapeling kunnen zijn van meerdere leveranciers. Uiteraard streven wij ernaar om zo snel mogelijk een voorraadpunt op te zetten zodat jullie minder transportkosten kwijt zijn. Bekijk de veelgestelde vragen van de productcollecties voor het transportbeleid per leverancier.

Bij Circulaire Tuin kunt u alleen via ideal betalen. Ideal is de meest gangbare manier van betalen in Nederland bij online bestellingen. Na het invullen van de leverinformatie wordt u doorgestuurd naar de online betaalomgeving van uw eigen bank. 

Textiel Plastic Composiet (TPC)

In de textiel verwerking hebben we eigenlijk 2 soorten ‘afval’ namelijk textiel afval/textiel wat niet meer opnieuw gedragen kan worden en plastic zakken waar het textiel in verpakt zit. Die laatste zijn dus grijze huisvuilzakken, plastic boodschappen tassen, etc.

Het TPC lost dus 2 stromen op. Daarnaast leent het zachte plastic zich goed om te
vermengen met textiele vezels, hard plastic heeft deze eigenschap niet/minder
en dan zouden er dus meer toevoegingen nodig zijn om te verbinden en het geeft
andere eigenschappen aan het eindproduct.
 

Door toevoegen van textiel waaronder katoen die een stugge vezel heeft neemt de sterkte van het materiaal toe met 50 procent ten opzichte van kunststof, dit geeft bredere toepassingsmogelijkheden. Ook geeft het toevoegen van textiel andere eigenschappen mee zoals het akoestische/isolerende vermogen.

 Het TPC zet nog geen 0,3% uit (na opwarming tot 100 °C en terug naar kamertemperatuur).  

Volgens labtesten heeft het TPC buigsterkte tussen 8 en 18 MPa, treksterkte van 2 tot 9 MPa, buigmodulus van 600 tot 1150 MPA en wateropname van minder dan 0,5%.  

Het antwoord hierop is vrij subjectief. Wat voor staal wordt er gebruikt….gewoon staal gaat roesten en vervuild de grond, ook is de levensduur beperkt. Behandeld staal zoals poedercoaten, galvaniseren, etc. is een erg vervuilend chemisch proces waardoor onze TPC paaltjes een veel milieuvriendelijker alternatief zijn.  

Want dan komt het alsnog in de natuur terecht. Het aansluiten van een afzuigunit op de zaag zal het aan vliegende zaagdeeltjes flink beperken maar helaas niet uitsluiten. Hier is verder ook geen oplossing voor. 

Hardhout heeft een levensduur van 25+ jaren en TPC 50+ jaren. TPC gaat dus 2x zo lang mee als hardhout.  

Biobased kluitverankering

De eerste paar keren zal het even wennen zijn, maar als je het een beetje in de vingers hebt kan je een boom verankeren binnen 8 tot 10 minuten.  

Na 3 jaar gaat het systeem langzaam afbreken, volledige compostering hangt af van veel factoren zoals grond, temperatuur en vochtigheid maar is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Als je een aardappel of een banaan in de grond stopt vraag je jezelf toch ook niet wanneer deze precies gecomposteerd is;   

Je slaat voor met de voorslagstang omdat er wellicht een kabel, steen of andere obstakels in de grond zich bevinden. Daarna pak je de drijver waarop de keeper past en deze duw/sla je in het voorgeslagen gat (zie filmpjes en plantinstructie)

De machinale voorslagtang is groter dan de normale voorslagstang en kan bediend worden met een mini- of mobiele kraan zodat je net handmatig te werk hoeft te gaan.

Stap voor stap circulair!